Araç Yolcu

Aracın Yolculuk Öncesi Hazırlığı

Yolculuk öncesi yük veya eşya taşıma işlemi yapacak aracın taşıma için hazırlanması yolculuğunuzu daha güvenli ve keyifli olmasını sağlayacaktır.Bunun için bazı kontroller yapılmalıdır. Bu kontroller lastiklerin kontrolü,mekanik ve elektronik kontrol olmak üzere ikiye ayrılır.

 Lastik:Aracın yola tutunmasını sağlayan, viraj almada ve aracın hızını kesme de büyük rol oynayan donanımına denir Lastikler araca binmeden yapılacak kontrollerdendir. Düzenli olarak lastiklerin bakım ve kontrolünü yaptırmak kaza riskini ve yakıt sarfiyatını azaltmaktadır. Lastiklerin basınç kontrolleri araca her bilindiğinde yapılması tavsiye edilmekte ve kontrollerde lastik diş derinliğinin 1,6 mm Otobüs, Kamyon, Tanker, Çekici, Römork ve Yarı Römork gibi araçların lastik diş derinliklerinin. 4 mm olmalıdır. Desen /Taban: Lastiğin yol ile temas eden alanıdır, yola tutunmayı sağlar.Su tahliyesini yaparak suda kızaklamayı önler.

Kuşaklar: Boyutsal kararlılığı temin eder. Yanal kuvvetleri dengeler. Dönüşlerde hâkimiyet sağlar. Tabanın yola stabil basmasını ve yola tutunmasını sağlayarak kilometre performansını temin eder.

Karkas: Lastiği ayakta tutar. İçerideki basınçlı havayı tutar. Kuvvetleri dengeler. Esneyerek süspansiyon sağlar ve darbeleri emer.

Topuk: Aracın ve yükün ağırlığını taşımaya yardımcı olur. Lastiğin janta oturmasını ve sabitlenmesini sağlar. Hava sızdırmazlığı sağlar.

Omuz: Yanağı tabana bağlar,tabandan gelen darbelerin yanağa iletimini düzenler, araç dönüşlerinde stabilite sağlar.

Yanak: Lastiğin topuk ile sırt arasında kalan alana denir. Karkası ve topuğu korur, yaşlanmaya ve yorulmaya karşı dirençlidir.

Kış Lastikleri;

Kış lastikleri üretimde kullanılan hamurun yapısı gereği +7c ve altı sıcaklıklarda daha etkin tutunmayı sağlayan lastiktir. Tabandaki kanal sayısı ve diş derinliği itibari ile karlı havalarda güvenli sürüş sağlamaktadır.

Lastik basıncı fazla olduğu durumlarda;

  • Lastik taban kısmı yumurta gibi çıkıntı yapıp aşınma orta kısımdan başlar
  • Titreşim ve darbeler daha çok hissedilir
  • Frenleme mesafesi uzadığı gibi savrulma kolaylaşır

 Not: Seyir halindeki aracın lastiklerinde ısınma sonucu lastiğin basıncında artışı olacaktır bu gibi durumlarda lastik basıncı ile oynanmaz olduğu değerde bırakılmalıdır.

 Lastik hava basıncı normalden az olursa;

  • Lastiğin yan duvarları (Yanak) aşırı esner ve çatlamaya sebep olu
  • Yakıt sarfiyatı ve enerji kaybı artar
  • Direksiyon hakimiyeti zayıflar

 Not: Lastik basıncı ile kat edilecek mesafe değişmez, lastik basıncı ancak yukarıda sayılan hususları etkilemektedir.

Mekanik Ve Elektronik Kontrol

1) Motor Yağı Kontrolü: Motor yağ seviyesi seviye çubuğundaki iki çizgi arasında olmalıdır ve yağ seviyesi kontrol edilmeden önce

  1. a) Araç düz bir zeminde çekilir.
  2. b) Motor stop edilir
  3. c) 5 dk beklenir.

2) Soğutma Suyu Kontrolü: Motor suyu kontrol edilirken eksik olması halinde radyatör veya takviye su kabından tamamlanabilir. Ayrıca kireçlenme, paslanma ve donmayı önlemek için antifriz kullanılmalıdır.

82 Aracın Yolculuk Öncesi Hazırlığı

3) Dış Lambaların Kontrolü: Kısa farlar 25m uzan farların 100m aydınlatması gerekir.

4) Dönüş park ve stop lambalarının kontrolü:Sinyallerin park ve stop lambalarının yanıp yanmadığı kontrol edilir. Yanmayan lambaların arızası giderilir.

5) Fren (Hidrolik) Yağı Kontrolü: Araca binmeden önce hidrolik yağı kontrolü yapılması güvenli bir sürüş için önemlidir.

6) Hava Filtresi: Yakıt tasarrufu sağlar ve aracın performansını en uygun seviyede tutar.

7) Rot-Balans: Eğer Rot-Balans ayarınız düzgün değilse araç bir tarafa çeker ve lastikler içten dıştan düzensiz aşınacaktır.

8) Cam ve Aynaların Kontrolü: Cam ve aynalar güvenli bir şekilde araç kullanmak için kör nokta miktarını en aza indirerek etrafımızı iyi ve net görecek şekilde ayarlanmalı ve temizlenmelidir.

9) Göstergelerin Kontrolü: Sesli, ışıklı ve ibreli uyarıcıların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

10) Emniyet Kemeri Kontrolü: Sert çekildiğinde emniyet kemer tutmalı ve bırakıldığında geri sarmalıdır.

11) Yangın söndürme cihazı,ilkyardım çantasının kontrolü: Yangın söndürme cihazı sürücünün ulaşabileceği en kolay yerde olması gerekir.

11) Koltuk Ayarı ve Kontrolü: Koltuk ayarı yapılırken sürücünün sırtı koltuğun arka kısmına düz olarak temas edecek, pedala sonuna kadar basıldığında dizlerde de bacağın hafif kırık olacak şekilde ayarlanır.

12) Koltuk Başlıklarının Ayarlanması: Koltuk başlıkları bir çarpma esnasında boyun kırılmasını önlemeye yarayan 2. Derece güvenlik elemanındır Koltuk başlığı ile sürücünün başı arasında 5 santimden fazla mesafe olmamalıdır.