Eşya Taşıma
EŞYA TAŞIMA KURALLARI
Parsiyel Yük : Parsiyel, Kelime anlamıyla tüm olmayan, parça anlamına gelmektedir. Müşterinin veya hizmetinin maliyetini düşürmek amacıyla bulunmuş teknolojik taşıma yönetimidir. Bir güzergah yolu üzerinde farklı müşterilerin yük teslimatı anlamına da gelir.
Komple Yük: Her türlü eşya yada yükün bir kamyona doldurulacak şekilde belirli bir noktadan alınarak tek bir adrese taşınmasına denir.
Yük, eşya ve kargoları araca almadan önce, yükleme planının çıkartılması gerekir. Planlama yapılırken, yükün durumu, müşterinin istekleri, taşıma güzergahı göz önünde bulundurulmalıdır. Taşıtın kasa hacmi veya römorkun durumu incelenip taşınacak olan eşyanın ölçüleri ile kıyaslanarak yükleme planı hazırlanır. Taşınacak olan eşyanın ne şartlarda taşınacağı, nasıl muhafaza edileceği, yükleme veya boşaltma yapılırken nasıl hareket edileceği eşyanın ambalajları üzerine bulunan sembol ve işaretlere göre yapılır.
Eşyayı Araca Alma
- Aracı yüklemeden eşyanın kontrolleri yapılmalıdır.
- Eşyalar araca yüklenirken paketlerin veya ambalajların zarar görmemesine dikkat edilmelidir.
- Hareket etmesi halinde zarar görecek eşyaların sabitlenmesi gerekir.
- Ağır olan eşyaların kasa zemine gelecek şekilde, hafif eşyalarında üst sıralara konacak şekilde yerleştirilmelidir.
- Paketlerin veya ambalajlarının ağızları üste bakacak şekilde yerleştirilmelidir.
- Ürünlerin araca yüklenmesi esnasında teslim edilecek adresleri dikkate alınmalıdır
- Teslimat rotasına göre önce teslim edilecek ürün en arka bölüme alınmalı, en son teslim edilecek ürünler ise ön bölüme alınmalıdır.
- Taşınırken sorun olacak bazı eşyalar paletli olarak teslim edilmelidir.
- Bir arada bulunması durumunda bir birini bozacak ya da zarar verecek ürünler aynı araçta taşınmamalıdır.
- Yüklemeden sonra araç gönderici firma tarafından kontrolü yapılıp mühürlenmelidir.
Eşyayı Araçtan İndirme
- Yükleme planına bağlı kalınması gerekir.
- İndirme işlemi yapılırken teknolojik imkanlar (forklift vinç vb.) kullanılmalı, işlem sırasında eşyaların hasar görmemesine dikkat edilmelidir.
Taşıma Sonrası Kontrol
Taşıma sonrasında eşyanın müşteriye zarar görmeden tam ve eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekir. Taşıma esnasında olabilecek her türlü duruma karşı eşya sigortalanmalıdır. Zarar gören eşyalar varsa bunların sigorta firması tarafından karşılanması gerekir. Sigortası olamayan zarar görmüş eşyaların da iadesi alınması gerekir. Ayrıca, taşıma sonrası aracın yeni taşıma hazırlanması için temizlenmesi ve araçta zarar gören, yıpranmış bölümlerin onarılması gerekir.
Notlar:
Soğutucu ünite bir nakliye aracı için yapılması gereken önemli kontrol elektrik aksamının çalışır durumda olup olmadığıdır.
Canlı hayvan taşımacılığında şoför dışında yolculuk süresince hayvanların bakımı için bir yardımcı personel görevlendirilir.
Kara, hava, deniz veya demiryolu gibi temel taşıma türlerinden en az ikisini kullanarak birbirine entegre ve organize biçimde yapılan taşımalara kombine taşımacılık denir.